Green Days musik i filmer

green day musik filmer

Green Day är föga överraskande inte underrepresenterade när det gäller filmer – specifikt förekommandet av deras låtar i sådana. Det är i regel inte billigt att använda befintliga hits för vilka upphovsrätten inte gått ut – faktum är att det kan vara alldeles hutlöst dyrt. Trots detta så görs det hela tiden. Som Will Ferrell på ett avsiktligt clichéartat och mycket underhållande sätt uttryckte det vid en Oscarsgala för några år sedan (då han tillsammans med Jack Black presenterade utmärkelsen för årets bästa sång): ”there is no greater weapon in a director’s arsenal, than a strategically placed song”.

Det finns dock möjligheter att vinna tillbaka de höga utgifterna för att använda populära låtar i filmers soundtrack. Man kan skapa ett soundtrack-album, och inkludera de fullständiga versionerna av de låtar man kanske bara har med i tjugo-trettio sekunder i filmen. Det finns alla möjliga smarta tricks inom den kommersiella soundtrack-branschen. Vad som än har använts en gång i en film kan man med lite god vilja kalla för filmmusik, så det är inte ovanligt att ”filmmusik-favoriter” säljs som dyra 3-CD-samlingsalbum, men det är bara de första spåren som är riktiga ”filmhits”. De resterande femtio spåren kan vara klassiska stycken som också någon gång figurerat i en film, och som kan användas förhållandevis billigt (eftersom deras upphovsrätt gått ut).

När det gäller Green Day så har vi bland annat välkända hiten ”21 Guns”, som givetvis främst associeras med bandets åttonde album 21st Century Breakdown. Men den förekommer också som andra spår i soundtrack-albumet till uppföljaren till första Transformers (2007) – Transformers: De besegrades hämnd (2009) – en film där man kan höra låten (om än inte hela). Just ”21 Guns” förekommer också i första säsongen av den populära TV-serien Vampire Diaries. En annan serie där Green Days låtar har förekommit en hel del är CSI: NY.

Andra filmer och serier som haft ett soundtrack av Green Day: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2, The Vampire Diaries, Smallville, Surf’s Up, The Office, The Simpsons Movie, American Pie 2, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, Seinfeld, Beavis and Butt-Head m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *