Skivor

1039/Smoothed Out Slappy Hours

Släpptes: 19 April 1991
Skivbolag: Lookout! Records
Exemplar sålda: 2 miljoner
Singlar:
Musikvideos:

Bandets första album är också mångas favorit, mycket tack vare den varierande inspelningskvalitén och det råa punksoundet. Efter att skivbolaget Lookout! Records ägare, Lawrence Livermoore, såg Green Day spela i en sjabbig källarlokal blev han så imponerad att han skrev kontrakt direkt. Skivan kostade endast 675 dollar att göra och spelades in på bara två dagar. På detta album sköttes trummandet av John Kiffmeyer, som senare lämnade bandet och ersattes av allas våran Tré Cool.

Kerplunk

Släpptes: 17 Januari 1992
Skivbolag: Lookout! Records
Exemplar sålda: 2 miljoner
Singlar:
Musikvideo:

Innehållande några låtar från Sweet Children tiden är Kerplunk ett populärt album med låtar som fortfarande spelas på Green Days konserter. Christie Road och 2000 light years away är exempel på låtar som hänger med än.

När bandets snabbt stigande succé ledde till att de måste ställa in konserter därför att publikmassan var för stor, bestämde de sig för att söka ett större skivbolag, och Reprise Records vann till slut dragkampen. Kerplunk var således deras sista album på Lookout! Records. John Kiffmeyer trummar på de fyra sista spåren på detta album.

Dookie

Släpptes: 2 Februari 1994
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 14 miljoner
Singlar: Welcome To Paradise, Longview, Basket Case, When I Come Around
Musikvideo: Longview, Basket Case, When I Come Around

Legendariska Dookie blev strax efter att det gavs ut 1994 alla ungdomars måste-ha-skiva, och albumet är idag bandets överlägset mest sålda. MTV hade stor del i albumets framgångar, då de gav debutvideon Longview väldigt mycket tv-tid. Singel nummer två att släppas var Basketcase, ett momentum som inte försämrade försäljningen. Med tredje singeln When i come around så ökade man på populariteten än mer, och idag är albumet en milstolpe i musikhistorien med över 14 miljoner sålda exemplar.

Insomniac

Släpptes: 10 Oktober 1995
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 5 miljoner
Singlar: Geek Stink Breath, Stuck With Me, Brain Stew/Jaded
Musikvideo: Geek Stink Breath, Stuck With Me, Brain Stew/Jaded, Walking Contradiction

Efter ett mycket jobbigt år med Dookie-turnen, släppte bandet snabbt ett nytt album som var mycket mörkare och tyngre än någon tidigare realease. Det började bra för albumet, och det debuterade likt Dookie som nummer två på USA-listorna. Sedan gick det allt sämre. Singlarna, bland andra radiofavoriten Brain Stew/Jaded, gick inte alls lika bra som tidigare. Green Day turnerade också väldigt frekvent, och den ökade stressen fick bandet att avbryta den Europatour man påbörjat våren 1996. Man trodde att bandets snabba väg till berömmelse höll på att slita dem isär. Lyckligtvis var allt bandet behövde en paus, de hade trots allt turnerat i år utan mycket till paus. Under sin paus skrev de en hel jävla massa låtar. Arton av dem gavs ut med nästa album två år senare.

Nimrod

Släpptes: 14 Oktober 1997
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 5 miljoner
Siglar: Hitchin’ A Ride, Redundant, Good Riddance, Nice Guys Finish Last
Musikvideo: Hitchin’ A Ride, Redundant, Good Riddance, Nice Guys Finish
Last, Last Ride In

Green Day hade spenderat över ett år på att spela in låtar, och det märktes. I och med Nimrod så var bandets dittils mest varierande album ett faktum. Snabba punklåtar blandas med lugna ballader, experimentella och instrumentala låtar. Här kan man märka bandets ambition att ta oss in på nya spår av rockmusiken.

Balladen Good Riddance (Time of your life) blev en jättehit och spelades vid sportsevenemang, i två episoder av Cityakuten, i det allra sista avsnittet av Seinfeld och även på prinsessan Dianas begravning.

Warning

Släpptes: 3 Oktober 2000
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 4 miljoner
Singlar: Minority, Warning, Waiting, Macy’s Day Parade.
Musikvideo: Minority, Warning, Waiting, Macy’s Day Parade.

När debutsingeln Minority nådde högst på listorna snabbare än någon tidigare Green Day-låt, blev förväntningarna stora på albumet. En månad före sin officiella realease nådde det Napster, och fansen var förvånade. Green Day hade gjort sig av med ”spela-så-snabbt-du-kan-låtar” som Jaded och Platypus, och istället gjort lugnare låtar med djupare budskap som t.ex Macy’s day parade och Hold on. Alla låtar var dock inte helt annorlunda och låtar som Church on sunday och Deadbeat holiday skulle kunna vara hämtat från ett av bandets tidigare album. En del fans mognade med bandet och tyckte om de nya låtarna, medan andra ville ha tillbaka den gamla stilen. Hur som helst så skriver Billie Joe bättre texter nu än någonsin förut, och musiken han skriver tar till varje album en ny vändning. Bandet får på sätt nya fans medan de trogna gamla fansen kan mogna med bandet. Detta gynnar både bandet, fansen och musiken, och alla vi trogna fans ser fram emot nästa album som säkert kommer att ta oss in på nya dimensioner inom musiken.

International Superhits

Släpptes: November 2001
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 3 miljoner
Singlar:
Musikvideo:

Bandet släppte i slutet av 2001 en samling av alla deras utgivna singlar, plus de två nya låtarna Poprocks and Coke och Maria. Även Soundtracket från filmen Angus, J.A.R, fick plats på skivan. Många trodde att ’Greatest Hits’ albumet skulle bli slutet på sagan. Men ack så fel de hade.

Shenanigans

Släpptes: Juli 2002
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 2 miljoner
Singlar: De flesta av låtarna är B-sidor på singlar redan utgivna.
Musikvideo:

Green Day släpper snart ännu ett samlingalbum, detta för de riktigt inbitna fansen. Innehållandes B-sidor från utgivna singlar kan man hitta många godbitar här, bland annat Ha Ha You’re Dead som är skriven av Mike Dirnt.

American Idiot

Släpptes: 21 September 2004
Skivbolag: Reprise Records
Exemplar sålda: 8 miljoner (När detta är skrivet, ett år efter skivsläppet.)
Singlar: American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Holiday, Wake Me Up When September Ends, Jesus of Suburbia
Musikvideor: American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Holiday, Wake Me Up When September Ends, Jesus of Suburbia

American Idiot tar oss in på nya spår inom rockmusiken. Konstruerat som en punk/rock-opera visar de sidor av Green Day vi inte sett förut. Ett ambitiöst och otroligt genomarbetat album som kommer att gå till historien som ett av de stora mästerverken inom modern musik. Första singeln American Idiot är en pop-punkig låt som är otroligt medryckande. Den stora explosionen kom dock med rockbaladen Boulevard of broken dreams, som nästan spelades sönder på de svenska radio- och tv-kanalerna.

På detta album visar bandet en än större variation. Niominuters-eposet Jesus of suburbia, vackra balladen Wake me up when september ends, allsångaren Are we waiting och den hårda punklåten St. Jimmy visar fyra olika stilar på Green Days mästerverk. Albumet säljer också bra, och bandet är en än gång i hetluften. Det arbetas redan med nya låtar, och nyfikenheten vet inga gränser..