Musikvideos

Longview

Album: Dookie
Släpptes: 1994
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 3,47 min

Longview var Green Days allra första video, varför dom inte hade den största av budgetar när de spelade in den. Därför blev inspelningsplatsen Billie Joes och Mikes lägenhet, och kostnaden för hela videon ungefär 300 dollar. Videon nominerades till två MTV Video Music Awards 1994, Best Group Video och Best New Artist.

Basket Case

Album: Dookie
Släpptes: 1994
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 2,59 min

Green Days andra video, nu med en något större budget. På bandmedlemmarnas önskan utspelade sig videon på ett riktigt mentalsjukhus, som dock har varit nedlagt sedan inspelningen. Videon spelades in i svartvitt, och färgen lades till först senare, vilket bidrar till den sköna ”im on crack”-stämingen. Denna video fick sanslöst mycket speltid på MTV, vilket säkerligen var en stor faktor till den status Green Day har nått idag. Den nominerades till 9 MTV Video Music Awards 1995: Video of the Year, Best Group Video, Best Hard Rock Video, Best Alternative Video, Breakthrough Video, Best Direction, Best Editing, Best Cinematography, och Viewer’s Choice Award.

When I Come Around

Album: Dookie
Släpptes: 1994
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 3,10 min

Bandets tredje video utspelar sig delvis i hemstaden Berkley, men också i San Fransisco i Californien. Kortfattat går handlingen ut på att visa vanliga människors liv i små klipp. Green Days backupgitarist Jason White syns i denna video tilsammans med sin dåvarande flickvän. Före videon var inspelad, använde MTV material från bandets live-spelning i Woodstock 1994 när de sände låten. Denna temporära videon är en orgie i lerkrig. Enligt MTV så startade Billie Joe en trend med den punkiga horisontellt randiga tröjan han bar i videon.

Geek Stink Breath

Album: Insomniac
Släpptes: 1995
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 2,19 min

Bandets första video från Insomniac visar ett plågsamt tandläkarbesök varvat med att bandet spelar. En kompis till bandet skulle få en tand utdragen, vilket i bandets öron lät som självklart videomaterial (kanske med textraden ””and it’s rotting out my teeth” i åtanke). Att tandutdragningen dokumenterades ganska utförligt ledde till att videon endast fick sändas sena kvällar på MTV.

Stuck With Me

Album: Insomniac
Släpptes: 1995
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 2,18 min

Stuck With Me släpptes endast som musikvideo och inte som singel. Videon är inspelad i svartvitt, och innefattar figurer från Insomniacomslaget, vilket är namngett ”God Told Me To Skin You Alive” och ritat av Winston Smith.

Brain Stew / Jaded

Album: Insomniac
Släpptes: 1996
Regisserad av: Kevin Kerlake
Längd: 4,30 min

Brain Stew och Jaded var på albumet två skilda låtar, men som video fick de dela på utrymmet. Ändå är den nästan två olika videor som visas. Brain Stew-delen, som ska illustrera sömnlöshetens (insomia) inverkan på människan, är filmad med en svartvit ton som kallas för sepia. Där syns bandet liggandes på en soffa släpandes efter en bulldozer. I Jaded-delen är färgen tillbaks och man får se bandet spela låten. Videon får efter terroristbombningarna den 11 September inte längre visas i USA, troligtvis eftersom första delen av videon utspelar sig på en skrotplats, lik ground zero. Detta är den första musikvideo som inte är regiserad av Mark Kohr.

Walking Contradiction

Album: Insomniac
Släpptes: 1996
Regisserad av: Roman Coppola
Längd: 2,35 min

Denna låt släpptes, precis som Stuck With Me, inte som singel. I videon går bandmedlemmarna runt på stan och orsakar diverse olyckor. Alla stunt i denna videos utfördes av bandmedlemmarna själva, Bille Joe var dock lite småskraj inför detta faktum, men Tré lyckades övertala honom. Man märker i denna video också att budgeten har eskalerat. Med alla bilkracher, husras och hittapå beräknas budgeten ha legat kring 300 000 dollar. Regisören, Roman Coppola, är son till den mer kända Francis Ford Coppola.

Hitchin’ a Ride

Album: Nimrod
Släpptes: 1997
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 2,50 min

På deras första video från albumet Nimrod gick man tillbaks till regissören Mark Kohr, som ju gjort samtliga videos före Brain Stew / Jaded och Walking Contradiction.

Resultatet blev en video inspelad på en teaterscen, där bandet spexar och framför låten.

Good Riddance

Album: Nimrod
Släpptes: 1996
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 2,35 min

Denna video inbringade bandets första MTV Video Music Award för Best Alternative Video. I videon sitter Billie Joe ensam i en lägenhet och spelar låten på en akustisk gitarr. Mellan varven visas bilder på olika vanliga människor, Mike Dirnt och Tré Cool medverkar bland dessa.

Redundant

Album: Nimrod
Släpptes: 1998
Regisserad av: Mark Kohr
Längd: 3,28 min

Redundant skrevs ryktesvis i en tid då Billie Joe hade det rätt frostigt i relationen med frun Adrienne. Han tyckte att äktenskapet gick allt för mycket på rutin, därav låttiteln och videon. I videon syns bandet i en statisk kameravinkel spela framför ett vardagsrum. I vardagsrummet repeterar människor olika uppgifter om och om. Den halvkända ”glamourmodellen” Dita von Teese medverkar i videon, med uppgiften att ta av sig sin klänning.

Nice Guys Finish Last

Album: Nimrod
Släpptes: 1999
Regisserad av: Evan Bernard
Längd: 4,07 min

Denna video släpptes ett tag efter de övriga, i samband med att låten medverkade i filmen Varsity Blues. I den humoristiska videon har Green Day (Green Bay Packers?) ett eget fotbollslag (den amerikanska varianten). De kör taktiksnack och går sen ut på arenan och framför låten framför skrikande football-fans. Billie Joe tar en tackling av ett fan och Mike Dirnt skadar vristen när han rockar.

Minority

Album: Warning
Släpptes: 2000
Regisserad av: Evan Bernard
Längd: 2,49 min

I den första videon från Warningalbumet syns bandet framföra låten på ett paradfordon.

De är omgivna av enorma ballonger föreställandes de tre bandmedlemmarna, samt en massa folk med olika uppgifter i paraden.

Warning

Album: Warning
Släpptes: 2000
Regisserad av: Francis Lawrenc
Längd: 3,35 min

Bille Joe blev inspirerad av alla ”varning för” skyltar och plakat när han skrev denna låt. Detta reflekteras väl i videon, i vilken vi får följa en kille som bryter mot en hel del ”förbud” (warnings) under en dag. Exempelvis tar han emot godis av en främling, springer längs med bassängkanten och sväljer tandkräm. Underhållande!

Waiting

Album: Warning
Släpptes: 2001
Regisserad av: Mark Webb
Längd: 3,50 min

Waiting är Green Days tredje video från Warningalbumet och Marc Webb blir den tredje regissören att få förtroende. Webb skulle några år senare få nytt förtroende då videorna till 21st Century Breakdown skulle spelas in. I denna video spelar bandet i ett vardagsrum, alltmedan ett gäng rockiga ungdomar hoppar omkring i huset.

Macy’s Day Parade

Album: Warning
Släpptes: 2001
Regisserad av: Mark Kohr(?)
Längd: 3,58 min

Macy’s Day Parade är inspelad helt i svartvitt, och följer Billie Joe på en stillsam promenad på något som kan vara en övergiven fabrik eller byggarbetsplats. Videon fokuserar främst på Billie Joe, men i en kortare sekvens träffar han på Mike Och Tré och spelar med dem.

Poprocks and Coke

Album: International Superhits
Släpptes: 2001
Regisserad av: ?
Längd: 2,41 min

En video av låten Poprocks and Coke från samlingsskivan International Superhits.

I videon ser man bandet i studion där de lattjar, deltar i olika fotograferingar, samt spelar låten.

American Idiot

Album: American Idiot
Släpptes: 2004
Regisserad av: Sam Bayer
Längd: 3,02 min

Första videon från det bejublade American Idiot-albumet. Bandet spelar i en gammal hangar, framför en stor amerikansk flagga. Färgen på flaggan smälter såsmåningom vilket ger en läcker geggaeffekt. Övriga effekter som regissören Sam Bayer lade till är exempelvis några scener då inspelningen gick i slowmotion, och Bayer speedade upp detta i videon.

Boulevard of Broken Dreams

Album: American Idiot
Släpptes: 2004
Regisserad av: Sam Bayer
Längd: 4,52 min

Videon för Boulevards of Broken Dreams och Holiday filmades samtidigt, och från början var meningen att det skulle bli en dubbelvideo i stil med Brainstew / Jaded. Man skrotade den idén och släppte ”efterföljaren” Boulevard of Broken Dreams först. I videon har bandets bil stannat i öknen, och de bestämmer sig för att promenera istället. Samuel Bayer använde några lustiga knep för att få till den gammaldags känslan i denna video. Bland annat skrapade han den färdiga filmen med rakblad och cigarettfimpar. Denna video vann sex MTV Video Music Awards: Best Group Video, Best Rock Video, Best Direction, Best Editing, Best Cinematography och framför allt Video of the Year.

Holiday

Album: American Idiot
Släpptes: 2005
Regisserad av: Sam Bayer
Längd: 4,38 min

I första delen av Holiday åker bandet runt i sin bil, en Mercury Monterey från 1969. I andra delen festar de runt i olika utklädnader. Exempelvis är Mike Dirnt utklädd till Sid Vicious. Videon slutar exakt som Boulevard of Broken Dreams-videon börjar, nästan som om de bara klippt av filmen mellan låtarna.

Wake Me Up When September Ends

Album: American Idiot
Släpptes: 2005
Regisserad av: Sam Bayer
Längd: 7,09 min

Billie Joe skrev Wake Me Up When September Ends som ett minne av när han förlorade sin far. I videon är det istället en ung kvinna, spelad av Evan Rachel Wood, som blir av med sin pojkvän, Jamie Bell, när han bestämmer sig för att ta värvning i USAs militär. Detta är den enda Green Day-video som Jason White spelar tillsammans med resten av bandet.

Jesus of Suburbia

Album: American Idiot
Släpptes: 2005
Regisserad av: Sam Bayer
Längd: 14 min

Regissören Samuel Bayer var mycket nöjd med denna sista videon från albumet American Idiot. Enligt Bayer överglänser den klart den kända videon till Smells Like Teen Spirit som han också regisserat. I videon får man följa Jesus, spelad av Lou Taylor Pucci, genom alla stadierna av låten Jesus of Suburbia. Videon gjordes även i en sexminutersversion, av uppenbara skäl.

The Saints Are Coming

Album:
Släpptes: 2006
Regisserad av: Chris Milk

Längd: 3,21 min

I första halvan av videon får man se Green Day och U2 spela låten i liveklipp från spelningen i Louisiana Superdome och i studion. I andra halvan visas ett alternativt händelseförlopp, där president Bush drar hem militärtrupperna från Irak, och istället använder dessa för att genomföra en räddningsaktion för de utsatta människorna i New Orleans. En vecka efter att denna video laddades upp på Youtube hade den haft över en miljon träffar.